Pescatarian διατροφή: Ποιο είναι το διατροφικό προφίλ

Pescatarian διατροφή: Ποιο είναι το διατροφικό προφίλ

Ένας σχετικά νέος όρος διατροφικής φιλοσοφίας, μόλις από το 1993, είναι ο όρος Pescatarian. Ένας Pescatarian καταναλώνει ψάρια και θαλασσινά ως βασική ζωική πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή του, ενώ καταναλώνει επιπλέον γαλακτοκομικά και αυγά. Δηλαδή αυτό που αποκλείει είναι το κρέας και τα πουλερικά. 

Αυτός ο τύπος διατροφής έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής, όχι μόνο για τα οφέλη του στην  υγεία, αλλά και για τη μικρότερη περιβαλλοντική του επίδραση σε σύγκριση με διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν κόκκινο κρέας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε το διατροφικό προφίλ της διατροφής ενός Pescatarian και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την υγεία.

Οφέλη της Pescatarian διατροφής στην υγεία

Καρδιαγγειακά Οφέλη

Η Pescatarian διατροφή συμβάλλει στην υγεία εν μέρει επειδή μειώνει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Το κρέας και τα πουλερικά είναι συνηθισμένες πηγές κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Απομακρύνοντας αυτές τις πηγές πρωτεΐνης από τη διατροφή, η Pescatarian διατροφη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και στην προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Αντιφλεγμονώδης Δράση

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της διατροφής είναι η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αλλά είναι γνωστά και για την προστασία τους στην καρδιαγγειακή υγεία. Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.

Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ούτε να συνθέσει τα μακράς αλύσου ωμέγα-3, όπως το EPA και το DHA, από το α-λινολενικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε φυτικές πηγές. Γι' αυτό, τα ψάρια αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή, ιδίως για όσους βασίζονται κυρίως σε φυτικές τροφές.

Μείωση κινδύνου για Καρκίνο

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι Pescatarian έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο από τα άτομα που καταναλώνουν κρέας. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με όσους τρώνε κρέας.

Ενδυνάμωση Οστών

Τα ψάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D αλλά και Ασβεστίου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Μια διατροφή που περιλαμβάνει βιταμίνη D και Ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ισχυρών οστών και στη μείωση του κινδύνου για οστεοπόρωση.

Καλή λειτουργία Πεπτικού συστήματος

Η Pescatarian διατροφή περιλαμβάνει επίσης μια μεγάλη ποικιλία από φυτικές τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Αυτά προσφέρουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες σημαντικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, που συμβάλλουν τόσο στην πεπτική υγεία και στην καλή λειτουργία του εντέρου όσο και στηνγενικότερη υγεία και ευεξία του οργανισμού.

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Όπως αναφέρθηκε, το ψάρι προσφέρει πολλά οφέλη ως μέρος της ανθρώπινης διατροφής. Παρ΄όλα αυτά, σε ορισμένα ψάρια και θαλασσινά, οι τοξικές ουσίες, όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) και τα βαρέα μέταλλα, είναι σε υψηλά επίπεδα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, ειδικά για ευπαθείς ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες, τα έμβρυα, τα νεογέννητα και τα μικρά παιδιά.

Επιπλέον, καθώς αυτή η διατροφή είναι σε μεγάλο βαθμό χορτοφαγική προσοχή πρέπει να δίνεται στην  κάλυψη των αναγκών σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Συμπέρασμα

Η Pescatarian διατροφή προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφή, συνδυάζοντας τα οφέλη της φυτικής διατροφής με τα οφέλη των ψαριών και των θαλασσινών. Με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D, και ασβέστιο, μπορεί να συμβάλλει σε μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διατροφή μπορείς να ανατρέξεις στο site μου https://diaitologos.com/και θα χαρώ πολύ να έρθεις να συζητήσουμε από κοντά στο γραφείο μου στο Παγκράτι για να επιλύσουμε οποιαδήποτε απορία έχεις!

Βιβλιογραφία

Stefanakou, M. Δίαιτα Pescatarian | medΝutrition. MedΝutrition. https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diaita/16846-diaita-pescatarian

Qira, I. (n.d.-a). Vegan, Vegetarian, Pescetarian ή Flexiterian: Ποιές οι Διαφορές; | medΝutrition. MedΝutrition. https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/17283-vegan-vegetarian-pescetarian-i-flexiterian-poies-oi-diafores

Selanikli, M. (n.d.). Τα οφέλη από την κατανάλωση συμπληρωμάτων ω-3 | medΝutrition. MedΝutrition. https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/6371-ta-ofeli-apo-tin-katanalosi-sympliromaton-o-3

Parra-Soto S, Ahumada D, Petermann-Rocha F, et al. Συσχέτιση διατροφών με βάση το κρέας, τη χορτοφαγική, τη χορτοφαγική διατροφή και τη δίαιτα ψαριών-πουλερικών με κίνδυνο εμφάνισης 19 σημείων καρκίνου και όλων των καρκίνων: ευρήματα από την προοπτική μελέτη κοόρτης και μετα-ανάλυση της UK Biobank . BMC Med . 2022; 20 (1): 79. doi:10.1186/s12916-022-02257-9.

Thomas MS, Calle M, Fernandez ML. Οι υγιεινές φυτικές δίαιτες βελτιώνουν τις δυσλιπιδαιμίες, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή στο μεταβολικό σύνδρομο. Μια αφηγηματική ανασκόπηση . Πρόοδοι στη Διατροφή . 2023, 14 (1): 44-54. doi:10.1016/j.advnut.2022.10.002.